En blogg för religionskunskap 1

Här kommer jag att lägga upp arbeten som jag gör i religionskunskapen under våren 2014.

måndag 26 maj 2014

Religion och vetenskap

Religion och vetenskap är två saker som alltid har krockat lite med varandra. När arkeologer hittade spår av djur som Bibeln inte nämnde började man självklart ifrågasätta kristendomen och Bibelns trovärdighet. Darwins evolutionslära är också en upptäckt som har skakat om kyrkan rejält. Men vad ska man lita på? Kan religion och vetenskap komma överens? Hur förhåller sig religionerna till vetenskapen? Jag ska försöka ta reda på mer om frågorna och se hur olika religioner tycker och tänker.

Först ska vi kolla på vad som är skillnaden mellan religion och vetenskap. Vetenskap ställer mycket krav på kunskap och det finns två olika sätt att kontrollera kunskapen: Empirisk och kontrollerbar. Empirisk bygger på iakttagelser i verkligheten, som vi kan mäta, väga eller se. Kontrollerbar menar att ett resultat måste vara samma oavsett vem som gör testet och när det görs. Man ska kunna göra samma test flera gånger och få samma resultat. Religionerna syftar istället på vad deras heliga skrifter och traditioner säger. Man baserar sin kunskap på upplevelser och tolkningar.

Darwins utvecklingslära visade att arter förändrades på grund av slumpmässiga förändringar i levande organismer. De arter som är väl anpassade till sin miljö överlever, och de som inte är det riskerar att gå under. Många troende ville inte acceptera att det skulle vara slumpen som avgjorde vilka som överlevde, utan tycker att det måste finnas en gud bakom allt skapande.



Kristendomen och vetenskapen


Ja, när jag skulle kolla lite närmare på hur kristendomen förhåller sig till vetenskapen kom jag in på sidan bibelfrågan. Det är Thor-Leif Strindberg som svarar på frågan om hur kristendomen ser på vetenskapen. Han säger att det aldrig kan startas en konflikt mellan religionen och vetenskapen utan att vetenskapen istället är ett komplement till texterna i Bibeln. Bibeltexterna skrevs för väldigt längesedan och är anpassade till sin samtid. Med hjälp av vetenskapen kan man få en tydligare förklaring till det som står i Bibeln. 

När Galilei och Copernicus kom på att Jorden inte var universums mittpunkt utan solen var det, blev kyrkan rädd att folk skulle tappa förtroendet till den. Hur skulle man kunna lita på allt som kyrkan säger. Enligt kyrkan var ju Jorden platt och centrum i universum, och kunde det finnas andra saker av det kyrkan lärde som var fel? Därför förbjöd kyrkan dessa vetenskapsmän att sprida sin lära så att allmänheten inte skulle få reda på vad de hade kommit på. Men precis som Thor-Leif skrev så har det inte funnits någon riktig konflikt mellan kyrkan och vetenskapen. Kyrkan såg vetenskapen som ett sätt att förtydliga Bibeln och att äntligen få veta hur Gud hade skapat världen. 

Hinduism, Buddism och vetenskap


Hinduism och Buddism har ingen egentlig lära och hur världen skapades. De dyrkar inte en speciell skapargud utan anser att universum alltid har funnits. Därför påverkar inte vetenskapen dessa religioner så mycket. De saker som vetenskapen och religionerna inte riktigt håller med om är antagligen reinkarnation (nu funderar jag fritt själv). Vetenskapen har ännu inte kunnat bevisa vad som händer efter döden men jag tror inte att många vetenskapsmän tror att vi återföds i en annan levande varelse och att det är vår karma som avgör hur. 

Islam och vetenskap


Islam har alltid gått hand i hand enligt islamguiden.com. Precis som kristna kyrkan så ser Islam vetenskapen som ett komplement till sin Koran. Vetenskapen kan ge en tydligare förklaring till vad som står i Koranen och hur Gud skapade världen. 

Judendom och vetenskap


Precis som i Islam och Kristendom finns det en skapargud i Judendomen. Gud har skapat världen och allt som finns i den. Därför blir det svårt när vetenskapen inte påstår att det är en gud som ligger bakom universum. Jag har inte hittat någon hemsida som berättar hur Judendomen förhåller sig till vetenskapen men jag kan tänka mig att de, precis som de andra abrahamitiska religionerna, ser vetenskapen som ett komplement till deras heliga skrift. Ingen religion vill ju förneka vetenskapen för då skulle de inte verka så trovärdiga.

Humanisternas syn på religion och vetenskap


Humanisterna anser att religion inte håller i jämförelse med vetenskap. De anser att människan ska vara kritisk och bara tro på sådant som kan bevisas. De tycker alltså att människor bör ta avstånd för religioner då det inte finns bevis på att det som sägs är sant. 

Slutsats


Självklart har det alltid funnits religionskritiker som inte tror på att det är en gud som har skapat världen. Många människor vill ha vetenskapliga bevis och dessa säger sällan att det finns en eller flera gudar. Men det finns fortfarande ingen vetenskap som berättar vad som händer efter döden och vad som är meningen med livet, och jag tror att det är därför så många fortfarande är troende trots all modern vetenskap. Man vill ha svar på frågorna som vetenskapen inte har svarat på. Man vill inte leva i ovisshet. 

Källor:


http://www.islamguiden.com/vetenskap.shtml#.U4LufZR_sl8
https://hjarntorget.goteborg.se/courseId/92399/node.do?id=34083858&ts=1399961251665&u=-2082466008
http://kristendomskritik.blogspot.se/2007/01/religionerna-och-vetenskapen.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar