En blogg för religionskunskap 1

Här kommer jag att lägga upp arbeten som jag gör i religionskunskapen under våren 2014.

torsdag 8 maj 2014

Vad är religion?

Vad är egentligen en religion? Den frågan har antagligen olika svar beroende på vem du frågar. Enligt gymnasieläraren Mattias Axelsson är den vanligaste definitionen av en religion att det är en tro på en eller flera gudar/krafter och att det finns en värld bortom det vi ser. Att tillhöra en religion innebär alltså att man tror på någon slags övernaturlig kraft som vi människor inte riktigt kan se. En övernaturlig kraft som påverkar vårt liv på jorden. Tre begrepp på olika typer av tro är teism, ateism, agnosticism. Teism är tron på en översinnlig och personlig gud som ligger bakom upphovet av universum. Ateism är när man tar avstånd från tron på en gud eller övernaturlig makt och agnosticism menar att det inte går att veta om det finns någon gud eller att få kunskap om det.



Människan har alltid ifrågasatt sin existens och betydelse på planeten. Religion har därför alltid varit viktig i många kulturer. Det sprids läror om hur vi har blivit till, vad som händer när vi dör och hur vi ska leva när vi är på jorden. Det finns otroligt många olika religioner i världen, men på min blogg ska jag bara skriva om de största och mest välkända av dem. 

Till att börja med tänkte jag fundera lite på hur jag ser på tro och religion. Tro för mig handlar om många saker, inte bara om tron på en religion. Man kan tro på skrock, tur och otur, en gud, ett liv efter döden eller varför inte- tvångstankar. Tvångstankar för mig är tron på att jag måste göra några speciella saker varje dag, annars kommer det att hända något dåligt eller farligt. Men tillhör jag någon religion då? På pappret gör jag det. När jag var barn döptes jag in i den kristna kyrkan. Jag fick två gudföräldrar och en massa presenter. När jag var 13 år konfirmerade jag mig, jag bekräftade alltså mitt dop och att jag fortfarande ville vara en del av svenska kyrkan. Jag fick återigen en massa presenter. Men varför fick jag det? Jag fyllde ju inte år? Antagligen handlar det om tradition. Man har alltid gett presenter i samband med dop och konfirmation. Man vill fira att någon har gått med i en religion, även om religion idag inte är så stort i Sverige. Efter min konfirmation har jag varit i kyrkan på gudstjänst max tio gånger. Jag tyckte väldigt mycket om människorna som fanns i församlingen där jag hade blivit konfirmerad och därför började jag jobba tillsammans med dem i kyrkans musikalgrupp, men den hade ingenting med religion att göra. Nu går jag bara i kyrkan om jag ska gå på konfirmation, dop eller bröllop. Jag tror inte på Gud, inte i någon av hans former. Jag tycker att det känns konstigt att det ska finnas någon övernaturlig makt som bestämmer vad som ska hända med oss på jorden. Om han nu hade funnits så tycker inte jag att han sköter sitt jobb så bra. Han låter oss kriga mot varandra, och oftast krigar vi på grund av honom, och han låter oskyldiga människor dö i hunger och sjukdomar.

Efter min konfirmationsgudstjänst.

Men varför konfirmerade jag mig egentligen? Jag tror ju inte på Gud. Antagligen var det på grund av att min mamma tror på Gud. Hon berättade om när hon konfirmerade sig och beskrev det som en fantastik upplevelse. Så var det även för mig. Jag träffade väldigt många fina vänner och vi hade en fantastisk tid ihop, men jag kan inte påstå att det var tron på Gud som gjorde min konfirmandtid så bra. Hade jag fått välja idag ifall jag skulle vilja konfirmera mig så hade jag sagt nej. Nu vet jag vad jag tror tror på och vad jag vill med mitt liv, jag behöver inte lyssna på och göra som min mamma säger. Eftersom jag inte tror på Gud och det som står i bibeln är jag inte kristen. Jag tror inte på ett liv efter döden, även om jag ibland hoppas på att det finns ett sådant, och jag tror att meningen med livet är att må bra och att leva med människor som får en att må bra. 

Tillbaka till religion och synen på religion i olika delar av världen. Vissa människor föds in i ett religiöst land. Ett land som har fasta traditioner och religiösa riter. Människor i sådana länder är vana vid sin religion och tycker att den är en självklarhet, men så är det inte i Sverige. World Value Survey har gjort en undersökning för att ta reda på hur religiösa olika länder i världen är och enligt deras resultat är Sverige det land som är minst religiöst. Vi är alltså det land vars medborgare tror minst på religion i hela världen. Vi tycker ofta att andra länder är konstiga som tror på övernaturliga krafter, men egentligen är det vi som är konstiga eftersom vi inte gör det.

Karta över religioner i världen. 


För många länder blir religion någonting som för folket samman, någonting som nästan alla har gemensamt. Många människor ser sin religion som en trygghet. Man möts i t.ex. kyrkan för att tillsammans be och önska varandra lycka. Religion är en del av mångas vardag. I ett land som Sverige då? Har inte vi samma gemenskap? Kanske inte. Kristendomen är vår statsreligion men många svenskar tillhör andra religioner, det kan vara både bra och dåligt. Bra för att vi får lära oss mycket om olika religioner och olika människor tro. Dåligt för att vi kan hamna i konflikt med varandra på grund av olika tro. Men jag tror att vi i Sverige hittar vår gemenskap på andra sätt, genom t.ex. ett fritidsintresse eller sport, därför gör det inte så mycket att vi inte har en gemensam religion. 

Sen kan man vara religiöst på ett öppet sätt eller ett stängt sätt. När jag hör uttrycket "öppet religiös" så tänker jag på någon som tror på en religion men som accepterar andras religioner också. Jag tycker att det är viktigt att kunna göra det, för om man är religiös på ett stängt sätt och inte accepterar andras religioner och tro kan det leda till konflikter. Man måste låta andra människor tänka och tro på det som passar dem, alla människor är olika. 

Religion är alltså något som betyder olika saker för olika människor. I kommande inlägg ska jag skriva allt jag har fått lära mig om våra fem världsreligioner och hur de påverkar oss människor. 

Källor:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/290911?programid=2071
http://www.so-rummet.se/kategorier/religion#
http://www.ur.se/Produkter/173980-Himmel-och-jord-Varfor-finns-religion
https://www.youtube.com/watch?v=mmQsBzetvic
http://www.mapsofwar.com/images/Religion.swf
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Religion_distribution.png
http://kenanmalik.wordpress.com/2013/08/15/religion-is-not-what-it-used-to-be/






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar