En blogg för religionskunskap 1

Här kommer jag att lägga upp arbeten som jag gör i religionskunskapen under våren 2014.

lördag 17 maj 2014

Buddhism

Buddhismen är en av våra fem världsreligioner. Den är vanligast i Asien men har under senare tid spridits till andra delar av världen. Idag finns det ca 500 miljoner buddhister i världen. Tron växte fram ur Hinduismen ca 500 år f.Kr.



Foto: Olivia Särnblom

Historia 


För ungefär 2500 år sedan föddes en hinduisk pojke i norra Indien, nuvarande Nepal, som hette Siddharta Gautama. Han växte upp i lyx och han hade allt man kan önska sig. När han var ung blev han spådd att han antingen skulle bli en stor spirituell ledare eller en rik och mäktig furste som hans far var. Fadern ville att hans son skulle bli som han och valde därför att skärma av Siddharta från livets grymheter, på så sätt skulle han aldrig behöva tänka på livets svåra sidor. Siddharta växte upp väldigt isolerat i sitt palats men han kände ändå inte ett inre lugn. Han bestämde sig därför för att bege sig iväg från palatset för att söka efter livets mening. På sin väg mötte han flera människor som var skadade och döda och blev då mer och mer medveten om vad som skulle drabba han själv och hans familj. Han lärde sig att meditera men det hjälpte honom inte att få svar på hans frågor. En dag satte han sig under ett stort träd för att meditera. Han satt där under hela 40 dagar, kämpade mot hunger och demonen Mara (som ville få honom att sluta meditera), bestämd om att han skulle finna sanningen. Efter 40 dagar säger man att han blev upplyst, fick veta sanningen om livet, och därmed blev den första Buddhan. Han kunde nu se i djupet hur allt hängde ihop. Siddharta ville dela med sig om sin upplevelse och spenderade resten av sitt liv med att undervisa andra människor. Hans lära spred sig och många blev intresserade av att leva som Siddharta gjorde.



Buddhister i världen



Bild från

Det här är en karta över hur många procent av befolkningen som är buddhister. Som man kan se är buddhismen störst i sydöstra Asien. De länder med flest buddhister procentuellt är Thailand, Kambodja och Bhutan.

Trosuppfattning


En buddhist följer något som kallas ”de tre juvelerna”. Dessa är:

Buddha – Den upplyste
Dharma – Hans lära eller väg
Sangha – Den buddhistiska gemenskapen


En viktig del av Dharma är de fyra ädla sanningarna som Buddha fick insikt om.

1. Sanningen om lidandet - Allt liv bär på lidandets frö, även de lyckliga stunderna - eftersom vi vet att de ska ta slut

2. Sanningen om lidandets orsak - som är begäret, livstörsten. Vi jämför, är avundsjuka och missförstår

3. Sanningen om lidandets upphävande - att begäret, livstörsten går att utplåna

4. Sanningen om vägen till lidandets upphävande – för att utplåna begäret ska man följa den åttafaldiga vägen


Den åttafaldiga vägen brukar ofta symboliseras med ett hjul med åtta ekrar. Den står för:

1. Rätt kunskap – att acceptera de fyra ädla sanningarna och förstå karmalagen

2. Rätt beslut – undvika våld, hat och grymhet. Visa välvilja mot allt levande.

3. Rätt tal – Undvika lögner, förtal och onödigt prat.

4. Rätt handlande – inte döda, inte stjäla, inte begå äktenskapsbrott eller leva ”ett utsvävande liv”.

5. Rätt levnadssätt– undvika yrken som innebär att man att man inte respekterar punkt fyra, t.ex. jägare eller vapenhandlare.

6. Rätt strävan – rena och lugna sinnet, avhålla sig från starka sinnesrörelser och dåliga upplevelser.

7. Rätt tänkande – vara uppmärksam och ha självkontroll. Vara vaksam på sina känslor så att man inte låter begäret styra.

8. Rätt koncentration (meditation) – samla medvetandet, och tömma det, och fylla det med insikten om alltings förgänglighet. Man befrias därmed från kravet att bedöma och värdera tillvaron och kan istället visa oändlig välvilja och medlidande.

Inom Buddhismen tror man på återfödelse, reinkarnation. Efter man dör föds man som en annan levande varelse. Precis som inom hinduismen tror man på karma så om man har levt ett bra liv och följt den åttafaldiga vägen får man ett bra nästa liv, men har man inte följt vägen kan man få ett sämre nästa liv. Skillnaden mellan hinduernas och buddhisternas syn på återfödelse är att hinduerna tror att det är själen som lever vidare fast i en annan kropp, medan buddhisterna tror att det är karman som lever vidare. Inom Buddhismen talar man om ”An-atman” – ingenting är beständigt, inte ens själen. I mer folklig tro tror dock många buddhister att det är en personlig själ som återföds. Med föds man om och om igen? Finns det ingen väg att ta sig ifrån det? Jo, det finns det. När man har lyckats utplåna allt begär genom att följa den åttafaldiga vägen kan man bli upplyst och nå det tillstånd som kallas Nirvana. För många buddhister är Nirvana ett mål som de strävar efter. Det sägs vara ett slags tomrum som är helt olikt livet, ett utslocknande. Kedjan av karma bryts och det sker ingen ny återuppfödelse.

Gudsuppfattning


För Buddha var eventuella gudar inte viktiga och det spelade ingen roll om de fanns eller inte. Han menade att man kunde uppnå Nirvana utan att tillbe någon gud. Det viktigaste var att finna inre ro genom meditation, det är ingenting som en gud kan hjälpa till med. Men gudsuppfattningen är olika inom olika riktningar. Vissa riktningar som t.ex. Mahayana, ser Buddha som en gud medan den äldsta riktningen Theravada menar att Buddha var en människa och en lärare. Inom Buddhism finns det alltså ingen speciell skapargud eller en gud som alla tror och ber till.


Heliga skrifter 


Inom Buddhismen finns det något som kallas Tripitaka - ”de tre korgarna”. Det är tre samlingar av heliga skrifter. De tre korgarna är:

Vinaya-pitaka – disciplinkorgen. Den innehåller en biografi över Buddha och munkarnas och nunnornas disciplinregler.

Sutta-pitaka – sutrornas korg. Den innehåller verseroch Buddhas föreläsningar och samtal med lärljungarna.

Abhidhamma-pitaka – den rena lärans korg. Den innehåller en detaljerad analys av buddhismens psykologi.

Religiösa byggnader 


Det finns buddhistiska tempel dit troende kan gå för att t.ex. offra till munkarna, delta i ceremonier eller för att meditera. I buddhistiska tempel sker det inga regelbundna gudstjänster så som det gör i kristna kyrkan utan en buddhist kan gå till templet när som helst och det behöver inte vara särskilt ofta. Födelsedagar, släktingars dödsdagar och religiösa helgdagar är vanliga anledningar till att man besöker templet. Att offra saker som mat eller hushållsprodukter till munkar ger bra merit, vilket också är god karma. Ett buddhistiskt tempel kan se ut på många sätt. Då jag själv har familjemedlemmar som är buddhister har jag sett och varit i många olika tempel. Det kan vara allt från en liten lägenhet mitt i centrala Göteborg till en stor och ståtlig byggnad i Thailand.

När man går in i ett buddhistiskt tempel finns det många saker man behöver tänka på, några exempel är: ta av dig skorna, ha på dig anständiga kläder (visa ej axlar, ha inte kjol eller shorts som slutar över knäna), rör inte Buddha-statyer och undvik att röra nunnor och du är man och munkar om du är kvinna.

Ett buddhistiskt tempel i Krabi, Thailand. Foto: Olivia Särnblom

Andra religiösa byggnader inom Buddhism är stupor. Det är en typ av relikgömma, där varje del symboliserar Buddhas lära, nirvana är alltid i toppen.


Riktningar


Det finns olika riktningar inom Buddhismen. De största och vanligaste är Theravada, Mahayana, Vajrayana och Zenbuddhism.

Theravada
Thailand, Sri Lanka, Burma, Laos och Kambodja

- Den äldsta typen av Buddhism
- Tror att Buddha är en människa och lärare
- Endast munkar kan nå Nirvana
- Ser Nirvana som ett utslocknande
- Meditation är viktigt

Mahayana
Kina, Korea, Vietnam och Japan

- Ser Buddha som en gud
- Alla kan nå Nirvana
- Ser Nirvana som paradiset
- Boddhisattva = en människa som nått Nirvana, men som väljer att komma tillbaka till jordlivet för att
hjälpa andra människor att nå Nirvana
- Meditation är viktigt

Vajrayana (kallas även Lamaism)
Tibetansk Buddhism, Bhutan och Mongoliet

- En blandning av Buddhism och folklig tro
- Använder sig av mantran (formler och upprepande av texter)
- Tror att den högsta andliga ledaren föds gång på gång (boddhisattva)
- Dalai Lama (deras andliga ledare)
- Meditation är viktigt

Zenbuddhism
Japan

- En del av Mahayanabuddhismen
- Målet är att nå intuitiv förståelse av livets mening = satori
- Kampsport - bli ett med utövandet
- Tror på koan som är en gåta som en lärljunge får av sin mästare, att grubbla på i ett eller kanske flera år, t.ex: ”Hur låter det när man klappar i händerna med bara en hand?”
- Meditation är viktigt


Som man kan se är meditation en stor del av alla Buddhistiska riktningar trots att det skiljer sig åt ganska mycket annars. Alla tror på Buddha och Nirvana men ser olika på både och. Några ser Nirvana som ett utslocknande när andra ser det som ett paradis. Buddha är antingen bara en vanlig människa som blev upplyst eller en gud. 

Utövning och riter


Som jag skrev i delen om religiösa byggnader så går många buddhister till tempel för att visa vördnad till buddha-statyer och för att offra till munkar och nunnor. Precis som i Kristendomen lever munkar och nunnor i kloster. Där måste de följa hela 227 klosterregler, till exempel får de inte: ägna sig åt musik och dans, pryda sig, äta efter middagstid eller sova i en bred säng. Som munk eller nunna får du inte heller köpa saker utan allt du äger måste vara skänkt från andra människor till sig. Att skänka saker till munkar ger god karma. En munk eller nunna får inte ta emot något av högt värde som till exempel guld och silver. De enda privata ägodelar som en munk eller nunna får ha är två livklädnader, en nål och ett bälte av tyg, en tiggarskål, en rakkniv och en vattensil. Alltså är livet som munk eller nunna ganska enkelt, och då menar jag inte att det är lätt att leva som munk, utan att det är inte är särskilt extraordinärt. Du lever i en enkel bostad, ofta nära ett tempel eller i ett kloster, med bara några få ägodelar och du äter bara mat som du har fått skänkt från andra människor.

Kloster på ön Lantau i Hong Kong. Foto: Olivia Särnblom

För många buddhister är meditation viktigt. Det finns inget bestämt antal timmar man ska meditera men många buddhister mediterar flera gånger om dagen.  De mediterar för att släppa loss stress och jobbiga tankar, för att få ett inre lugn och för att få insikt om livet. Min buddhistiska "extra-mamma" mediterar minst två gånger om dagen. För henne är det ett sätt att slappna av och bli lugn på. Om hon inte mediterar blir hon nervös och stressad.

När jag var ca tio år blev jag för första gången introducerad till offer. Min "extra-mamma" bad mig och mina syskon att gå till affären för att köpa frukt. Vi fick en hundralapp och promenerade glatt till affären för att välja ut vår favoritfrukt. När vi kom hem igen med en påse fylld av olika frukter frågade vi om vi fick äta frukten direkt. Då svarade hon -"Nej, frukten är till Buddha". Först förstod jag inte hur hon menade, Buddha finns ju inte! Vi hade en hylla i vår hall med flera buddha-satyer och det var där frukten skulle ligga i en stor skål. Det var en gest för att visa tillgivenhet till Buddha. Andra sätt att visa tillgivenhet och respekt för Buddha är att be och tända rökelser.

 Buddhister som tänder ljus utanför ett tempel i Bangkok, Thailand. Foto: Olivia Särnblom


Offrar mynt till ett tempel i Bangkok, Thailand. Foto: Olivia Särnblom
Buddhister som ber framför en buddha-staty på ön Lantau i Hong Kong. Foto: Olivia Särnblom

Religiösa högtider


Buddhistiska högtider har oftast med Buddhas liv att göra. Det finns en högtid som heter Upposathadagar och den hör ihop med månens olika faser. Under dessa dagar fastar man och besöker ett tempel eller kloster. Vesakfesten firas till minne av Siddhartas födelse och när han blev upplyst. Vesakfesten firas i april eller maj. Asalha puja firas i början av regntiden, i juli. Den kan även kallas dharmadagen då den handlar om Buddhas lära, dharma. 

Äktenskap är ingen religiös handling och det finns därför inga regler över hur giftermål ska gå till, det är en borgerlig ceremoni. Trots det är det många brudpar som besöker ett tempel efter ceremonin för att få välsignelse och råd av munkar.

När en buddhist dör är det vanligaste begravningssättet kremering, men även jordbegravning förekommer ibland. Strax efter en person har dött, eller under döendet, ska gärna en munk eller en närstående person hålla en buddhistisk andakt och läsa ur skrifterna. 

Livsregler, etik och moral


Det finns fem huvudregler som alla buddhister bör följa: Inte döda, inte stjäla, inte ljuga, inte använda berusningsmedel och inte leva sexuellt utsvävande.

En munk och en nunna har ännu fler regler att följa och dessa kan du läsa om i delen om utövning och riter. 

Många buddhister är vegetarianer på grund av medlidandet med alla levande varelser och idealet att inte bruka våld. Buddha menar att varje människa ska följa sitt förnuft och själv komma till insikt om hur hon ska leva.

Buddhism i väst


Som jag skrev i början finns det ca 500 miljoner buddhister i världen idag. Det betyder att var åttonde person är buddhist. Trots att buddhismen växte fram i Asien är den populär i många delar av världen. Jag tror att det beror på att buddhismen är en så pass öppen religion som framför allt handlar om att hitta sig själv. Många människor gillar att meditera får att må bra och släppa alla stress. En känd amerikan som är buddhist är Richard Geere, men även vår svenske Claes Malmberg är öppet buddhist. 

Genusaspekter


Både kvinnor och män undervisas i den buddhistiska läran på lika villkor och den buddhistiska självständiga kvinnan respekteras. Ändå har munkar oftast mera makt och inom Theravada kan inte en nunna nå Nirvana. Inom andra riktningar är skillnaden mellan nunnor och munkar inte lika stor och det var till och med Buddha som startade nunneorden. 

Bilder på Buddhism

Världens största liggande buddha-staty i Bangkok, Thailand.
Foto: Olivia Särnblom
                 
                      Väl utsmyckat tempel i Bangkok, Thailand.
                      Foto: Olivia Särnblom

 En av världens största sittande buddha-statyer på ön Lantau i Hong Kong. Foto: Olivia Särnblom


Källor



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar